top of page

Vektnedgang og trening - Et eksempel pÄ godt samarbeid


Tverrfaglig behandling ved fysioterapeut Tommy Aasli og ernÊringsrÄdgiver Randi Eidsmo FlesjÞ

Wenche kom til Helsehuset Greaaker med betydelige plager i begge knĂŠr over lang tid. Plagene begynte i hĂžyre kne, men er ved undersĂžkelse hos oss mest plaget i venstre kne. MR bilde fra august viste betydelig artrose (slitasje), Hun gikk turer, men var ellers ikke spesielt aktiv da plagene hindret henne i dette.

Wenche hadde et klart Þnske om vektreduksjon og mindre plager i knÊrne som ogsÄ gikk ut over nattesÞvn og dagligdagse gjÞremÄl.

Behandling og trening

Det ble fra fysioterapeut Tommy Aasli gjort en kartlegging med fysiske tester og mÄlinger av leddutslag og styrke

i lÄrmuskulaturen. Hun ble ogsÄ registrert med vekt og hÞyde.

Man sÄ at pasienten hadde et sammensatt problem med slitasje, dÄrlig kraft og lite aktivitet som for mange pasienter med slitasjeproblem er en fellesnevner. Wenche ble informert om hva som er dokumentert Ä hjelpe for personer i hennes situasjon.

Man vet fra forskning at styrketrening og vektreduksjon er viktige komponenter. Wenche ble satt pÄ et forsiktig treningsprogram for «Ä komme i gang». Samtidig ble hun anbefalt Ä bli veiledet av ernÊringsrÄdgiver som jobber ved klinikken vÄr.

Kosthold

ErnÊringsrÄdgiver Randi FlesjÞ gikk gjennom kostholdet hennes som bestod av mye brÞd, stivelse, sÞtt pÄlegg, varierte middagsretter og noe frukt. Det ble laget en kostplan til henne med mer langsomme karbohydrater for Ä stabilisere blodsukkeret.

I kostplanen la vi til mer variasjon i mÄltidene og mer grÞnnsaker og bÊr. Vi byttet ut brÞd og baguetter med knekkebrÞd og satte opp mer nÊringsrike pÄlegg som egg, rene kjÞttpÄlegg, ulike oster og makrell i tomat.

I tillegg la vi til mÄltider som salater, omelett, naturell yoghurt, speltlomper med pÄlegg og middager med mer variasjon av rent kjÞtt/fisk og masse grÞnnsaker.

Etter hvert som smertene avtok i knĂŠrne kunne hun trene mer og hardere samtidig som vektreduksjonen sakte men sikkert gjorde at knĂŠrne fikk mindre belastning i hverdagen.

Resultater

Wenche har vÊrt kjempe motivert og har fulgt kostplanen nÄ i 4 mÄneder. Resultatene er fantastiske og hun har nÄ gÄtt ned hele 16 kg. Smertene i knÊr er nÄ kun ved gÄing i trapp, og ellers fravÊrende. Wenche har nÄ mer energi, mer velvÊre og sover ogsÄ bedre om natten.

Under denne behandlingsperioden har hun ogsÄ fulgt treningsopplegget fra Tommy Aasli.

Det er fantastisk Ä jobbe tverrfaglig nÄr vi ser at pasienten har god nytte av Ä kombinere kostveiledning med tilrettelagt trening. Ny mÄlsetning nÄ er ytterligere 14 kg vektnedgang og at smerter i knÊr blir helt fravÊrende. Vi fortsetter med behandlingen og fÞlger opp Wenche underveis.

Aktuelle artikler
Siste artikler
Arkiv
Sorter etter tags
Følg oss
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
bottom of page