top of page

Vektnedgang og trening - Et eksempel på godt samarbeid


Tverrfaglig behandling ved fysioterapeut Tommy Aasli og ernæringsrådgiver Randi Eidsmo Flesjø

Wenche kom til Helsehuset Greaaker med betydelige plager i begge knær over lang tid. Plagene begynte i høyre kne, men er ved undersøkelse hos oss mest plaget i venstre kne. MR bilde fra august viste betydelig artrose (slitasje), Hun gikk turer, men var ellers ikke spesielt aktiv da plagene hindret henne i dette.

Wenche hadde et klart ønske om vektreduksjon og mindre plager i knærne som også gikk ut over nattesøvn og dagligdagse gjøremål.

Behandling og trening

Det ble fra fysioterapeut Tommy Aasli gjort en kartlegging med fysiske tester og målinger av leddutslag og styrke

i lårmuskulaturen. Hun ble også registrert med vekt og høyde.

Man så at pasienten hadde et sammensatt problem med slitasje, dårlig kraft og lite aktivitet som for mange pasienter med slitasjeproblem er en fellesnevner. Wenche ble informert om hva som er dokumentert å hjelpe for personer i hennes situasjon.

Man vet fra forskning at styrketrening og vektreduksjon er viktige komponenter. Wenche ble satt på et forsiktig treningsprogram for «å komme i gang». Samtidig ble hun anbefalt å bli veiledet av ernæringsrådgiver som jobber ved klinikken vår.

Kosthold

Ernæringsrådgiver Randi Flesjø gikk gjennom kostholdet hennes som bestod av mye brød, stivelse, søtt pålegg, varierte middagsretter og noe frukt. Det ble laget en kostplan til henne med mer langsomme karbohydrater for å stabilisere blodsukkeret.

I kostplanen la vi til mer variasjon i måltidene og mer grønnsaker og bær. Vi byttet ut brød og baguetter med knekkebrød og satte opp mer næringsrike pålegg som egg, rene kjøttpålegg, ulike oster og makrell i tomat.

I tillegg la vi til måltider som salater, omelett, naturell yoghurt, speltlomper med pålegg og middager med mer variasjon av rent kjøtt/fisk og masse grønnsaker.

Etter hvert som smertene avtok i knærne kunne hun trene mer og hardere samtidig som vektreduksjonen sakte men sikkert gjorde at knærne fikk mindre belastning i hverdagen.

Resultater

Wenche har vært kjempe motivert og har fulgt kostplanen nå i 4 måneder. Resultatene er fantastiske og hun har nå gått ned hele 16 kg. Smertene i knær er nå kun ved gåing i trapp, og ellers fraværende. Wenche har nå mer energi, mer velvære og sover også bedre om natten.

Under denne behandlingsperioden har hun også fulgt treningsopplegget fra Tommy Aasli.

Det er fantastisk å jobbe tverrfaglig når vi ser at pasienten har god nytte av å kombinere kostveiledning med tilrettelagt trening. Ny målsetning nå er ytterligere 14 kg vektnedgang og at smerter i knær blir helt fraværende. Vi fortsetter med behandlingen og følger opp Wenche underveis.

Aktuelle artikler
Siste artikler
Arkiv
Sorter etter tags
Følg oss
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
bottom of page