Fermentering


Fermentering er i vinden som aldri før og vår ernæringsrådgiver Randi Flesjø har flere prosjekter på gang. I høst holder hun kurs her på Helsehuset Greaaker om surdeigsbakst, fermenterte grønnsaker og hvordan du kan lage din egen fermenterte te, kombucha.

HNH videregående skole

Randi Flesjø har også forelest på HNH videregående skole om temaet fermentering og kombucha, sammen med sin kollega fra Sprudlende Sunn, Linn Stokstad. Skolen har kombucha-brygging som et prosjekt i naturfag og Sprudlende Sunn er deres ekspertpanel som veileder elevene underveis. Les mer om det spennende prosjektet her.

På bildet fra venstre: Linn Stokstad og Randi Flesjø.

Hva er fermentering?

Fermentering, eller melkesyregjæring, er en eldgammel og tradisjonell metode for å konservere og oppbevare mat i mangel på moderne oppfinnelser som frysere, kjøleskap og hermetikk. Under fermentering produser organismer alkohol, melkesyre og eddiksyre – naturlige konserveringsmidler som bevarer næringsstoffer og forebygger råtning. Fermenteringen skjer vanligvis ved hjelp av bakterier, gjær eller sopp, og prosessen øker matens næringsinnhold.

Godt for fordøyelsen

Enzymene og de gode bakteriene som dannes ved fermentering kan gjøre underverker for fordøyelsen og spesielt når vi spiser tungt fordøyelige matvarer eller mye prosessert mat. Bruk derfor gjerne fermenterte grønnsaker som et tilbehør til maten du spiser!

Kurs?

Er du interessert i å lære mer om fermentering og har lyst å bli med på kurs?

Da kan du kontakte Randi:

E-post: randi@sprudlendesunn.no Mobil: 47 37 28 00

Les mer om Randi Flesjø her.

Aktuelle artikler
Siste artikler
Arkiv
Sorter etter tags
Følg oss
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Vi har åpent alle hverdager 0800 - 1600.

Enkelte behandlere vil etter avtale kunne ta i mot pasienter utover åpningstidene.

 Eikveien 22, 1718 Greåker

Midt mellom Fredrikstad og Sarpsborg  

NB. Bedriftshelsetjenesten Ringvoll og Høyden har samme adresse, men eget telefonnummer: 69 25 31 06

* Ved henvendelese på e-post eller kontaktskjema vil du bli kontaktet innen to virkedager. Hvis det haster, eller ved avbestilling, ring vårt telefonnummer eller kontakt din behandler direkte. Resepsjonen er bemannet mandag-fredag 0900-1400, og det vil i dette tidsrommet primært være enklere å komme gjennom per telefon.