top of page

Såletilpasning for vonde føtter


Vonde bein og såletilpasning Føttene er «grunnmuren» i kroppens reisverk. Hver fot består av 28 knokler som er tilpasset en anatomisk og fysiologisk funksjon som skal gi mulighet for bevegelse med mest mulig skånsom belastning oppover i skjelettet, og gi kraft til forflytning framover i gange og løp.

Våre føtter vokser seg til med forskjellig form ut fra genetisk arv og bruksområde.

Tidligere trodde man bl.a. at det å være plattfot eller å utvikle hallux valgus (skråstilt storetå pekende innover mot og noen ganger over de andre tærne) var på grunn av feilbelastning eller trange sko. Det har ved forskning vist seg ikke å være årsak, og man mener nå at de fleste føtter utvikler seg i forskjellige former og størrelser ut fra den arv man har fra sitt opphav. Se artikkel fra Medscape her.

Andre lidelser i føttene som kan ha nærmest invalidiserende smerter er blant annet plantar fasciit som er en betennelsestilstand i seneplaten under foten.

Dette forekommer ofte i føtter med høy lengdebue (pes cavus) og blir regnet som en belastningstilstand som ofte gir betydelig morgensmerte da man tar de første stegene etter en natts søvn. Smertene øker i intensitet og gjennom hele dagen ved å ignorere årsak og fortsette overbelastningen. Hardt golv på arbeidsplass, mye løpstrening på asfalt og feil type sko i begge tilfelle kan være utløsende faktor.

Se artikkel om dette her.

Mortons nerveknuter er en annen lidelse som i verste fall må opereres. Dette er en tilstand hvor nervene som går ut til tærne kommer i klem mellom knoklene i forfoten på grunn av feil løpsteknikk eller nedfall i tverrbuen med for stor trykkbelastning på forfoten under gange eller løp. Tilstanden gir gjerne smerte i gange og etter hvert dovenhet i tærne, mange forteller at de opplever at tærne "sovner".

Se artikkel om Mortons nerveknuter her.

Andre lidelser som kan oppstå i forlengelse av en feilstilt fot / ankel er beinhinnebetennelse (shin splint), kne-, hofte-, bekken-, og ryggsmerter.

Se mer om dette her.

Føttene er som tidligere nevnt kroppens grunnmur og vil kunne gi mekanisk kraftpåvirkning oppover i hele skjelettet. Det viktigste for å unngå plager er riktig dosert belastning både i arbeidsliv og under trening. For mosjonister og idrettsutøvere er det viktig å få råd fra kvalifiserte trenere og annet støttepersonell angående hensiktsmessig løpsteknikk. Her har fysioterapeuter, med inngående kunnskap om fotens biomekaniske funksjon og verktøy for å analysere den enkelte sitt bevegelsesmønster, en betydelig rolle.

Se link fra Olympiatoppen her.

I tillegg kan man ved riktig diagnostisk verktøy og kunnskap om kroppens funksjoner prøve å forhindre overbelastning. Gange – og løpsanalyse med video og dynamisk/mekanisk understøttelse av fotens bevegelsesmønster vil være et viktig hjelpemiddel.

Tilpasning av såler med mulighet for å vinkle feilstilt ankel i belastet stilling kan være med på å «komme over kneika». Vår erfaring er at det første tiltaket som iverksettes er dosering og korrigering av teknikk. Dette gjøres før man tilpasser såler. Man bør også være varsom med å tilpasse såler til føtter som er i vekst og kan ha en helt annet anatomi i utvokst tilstand.

Gode sko og rett dosert belastning er primærtiltak. Innleggs- såler vil være et hjelpemiddel som også kan være et midlertidig tiltak i en smertesituasjon. Såler kan for mange være tiltak for å unngå sykemelding fra jobb eller treningsavbrudd i kortere eller lengre perioder, spesielt for utholdenhetsidretter.

Ta kontakt med Tommy Aasli om du vil vite mer om såletilpasning.

Aktuelle artikler
Siste artikler
Arkiv
Sorter etter tags
Følg oss
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
bottom of page