top of page

Fallskader på isen

Stor belastning på helsevesenet

I vinter har det vært mye knall og fall som vil belaste helsevesenet i uker og måneder framover. I tillegg er det ofte en stor belastning for den enkelte som rammes av dette i form av lengre immobilisering, smerter i forbindelse med skaden og lang opptrening som venter i etterkant. Kanskje man også må være sykemeldt over lang tid.

Det er ofte en på denne tiden av året et sjansespill bare å gå ned til postkassen for å hente avisa ikledd innesko, tøfler eller andre lett tilgjengelige sko som bare sto der.

Utvendige trapper og gårdsplasser kan være en stor risiko å forsere. Ute i det offentlige rommetkan man vel si at kommener rundt i landet ikke alltid greier å holde tritt med svingninger i føreforhold. I Østfold har det denne vinteren vært mange fallskader med brudd som resultat og Kalnes har vært overfylt og måttet sende pasienter til Moss for å frigjøre plass.

Ved Oslo legevakt har man hadde man 48 fotgjengere med fallskader pr døgn i 2018 og starten på 2019 har vel vært en enda større utfordring. Av de 48 er snittet på bruddskader 38 %.

I Trondheim har det i helgene etter nyttår vært mellom 50 og 60 skader fordelt på lørdag og søndagene.

Tallene for Sarpsborg kjennes ikke , men man vet at det er mange som har skadet seg. Ved vår klinikk er det stor pågang når pasientene skal til opptrening etter bruddskader.

data:image/gif;base64,R0lGODlhAQABAPABAP///wAAACH5BAEKAAAALAAAAAABAAEAAAICRAEAOw==

Noen enkle tiltak for å unngå fall på is

Strøsalt

Strø godt i hjemmemiljøet. Bruk gjerne godkjente strøsalter som f.eks. X-it isMELT eller andre produkter som ikke terer på fliser, fuger eller planter. Disse midlene virker helt ned i minus 25 grader.

Få pigget vinterskoene og joggeskoene dine

Vi bør også sko oss etter forholdene og her kommer piggsko/støvler eller pådragspigger inn. Man kan også i enkelte sportsbutikker få pigget «favoritt» uteskoene sine for en billig penge.

Selv er jeg ivrig hundegåer og har kjøpt piggstøvler med ca 20 pigger. Kalnesskogen er et yndet sted for bikkja og hundeeier. Der har det til tider vært blå-is. Jeg forundres over folk som kommer i god fart gjennom torsdagsløypa, men hører piggelyden og blir alltid imponert. Skoene sitter som limt til underlaget, og jeg har ikke sett noen gå på «trynet» ennå.

Brodder og piggsko

Diverse produkter som kan tres på til eksisterende sko ligger rundt 200 kroner og faste piggsko / støvler fra 1200 kroner og oppover. Dette er en god investering og anbefales på det varmeste for å holde kroppen i gang i vinterhalvåret. Bikkja må ut uansett!!

Gårseiere og kommuner har plikt til å strø, men dette er ikke praktisk mulig å være «up to date» overalt hele tiden. Bruk piggsko og glem å konsentrere deg om underlaget. Nå er det istapper fra smelting på tak som man må være observant på i stedet. Godt forgrep og høyt blikk.

Fortsatt god vinter fra oss på Helsehuset Greaaker!

Aktuelle artikler
Siste artikler
Arkiv
Sorter etter tags
Følg oss
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
bottom of page