top of page

Står du med sommerkjole i striregnet?


Jeg kom på en kul metafor. Kanskje noe å tenke på for deg?

Jeg sitter i vinterhagen og titter ut på været. Det er grått, blåser og regner stritt. Jeg kjenner at jeg er tung og tiltaksløs – det motsatte av hva jeg burde føle nå. Om noen timer blir jeg hentet av noen kolleger, fordi vi skal ha sommerfest. En fest som har vært planlagt lenge av flotte ildsjeler på jobben.

Poenget er at jeg skulle ønske det var fint vær og at jeg kunne ta på meg en fin og lett sommerkjole. Da kom jeg på en metafor om hvordan dette kan relateres til psykisk helse:

Se for deg at du ser ut av vinduet at det striregner og blåser. Værmeldingen varslet fint vær, så du blir overrasket. Du setter deg allikevel ut i solstolen med sommerkjolen på. Det går bra en god stund fordi du er fokusert på at det skulle ha vært sol i dag. Du overser at du begynner å fryse og skjelve og tenker at dette går over. Regnet varer over flere dager og det er din utholdenhet som avgjør om du fortsetter å gå ut med sommerkjolen på. Er du sta nok og fokusert på hvordan været burde være, fortsetter du til du blir syk og sengeliggende. Da vil det i hvertfall ta lang tid før du kommer ut i sommerkjolen igjen uansett hvor mye sola skinner på himmelen. Som terapeut møter jeg mange mennesker som tviholder i hvordan de skulle ønske livet var akkurat nå. At det var fint vær og at de skal ha sommerkjolen på. De har hørt at det er riktig å snu det vonde til å tenke positive tanker, men får det ikke til. Jo mer de fokuserer på å komme seg videre, jo mer står de fast i striregnet og den psykiske stormen. For å fortsette med metaforen hjelper jeg dem med å sette regnjakka på og å forholde seg til det som er akkurat nå.

Alle trenger en regnjakke innimellom – la meg hjelpe deg å sette på deg din.

Les mer om samtaleterapi på Helsehuset Greaaker her. Les mer om Lene her.

Aktuelle artikler