Søk
  • Lene Sofie Arnesen

Julehøytid, glede og sorg


Nå er vi midt i førjulstiden med forberedelser til julefeiring og juletradisjoner for store og små. Når vi setter på radioen spilles det julemusikk, går vi inn på Facebook blir vi minnet om juleglede med julebakst, Luciafeiring i barnehagen og nissepynta hus. Noen mener det er altfor mye stress og mas i julestria og andre koser seg med gode og gamle tradisjoner.

Sammen med julegleden kommer også sorgen i førjulstida. I terapirommet hos Hverdagsterapeuten er det veldig fokus på sorgen akkurat nå. Pappaen som for første gang skal feire jula uten barna sine etter samlivsbrudd, datteren som gruer seg til å feire jul uten gamlefar for første gang, sønnen som kjenner igjen tungsinnet og sorgen etter barndommens minner om alkoholmisbruk i juleferien.

Dette er noen få eksempler på hvilken sorg som blir vekket, når det er fokus på juleglede og tradisjoner. Felles for dem alle er at de gruer seg til jul. De kjenner seg ikke igjen i at jula er en god tid akkurat nå. De tror ofte de er alene om å ha det sånn og flere skammer seg for at de ikke kan kjenne juleglede. Skammen gjør at de ikke tør å fortelle noen at de gruer seg til jul, fordi de tror andre mennesker synes de bør glede seg.

I terapirommet får de støtte og bekreftelse på at det er helt greit å grue seg til jul. De får hjelp til å kjenne etter hvordan de kan ivareta seg selv midt i julegleden. Når de blir spurt om hva de ønsker at menneskene rundt dem skal gjøre, svarer de gjerne det samme. De trenger ingen råd om hvordan komme ut av sorgen, for de trenger tid til å sørge og savne. De trenger at noen spør hvordan de har det. De trenger at noen har tid til å lytte og til å gi en ekstra klapp på skuldra. De trenger å få høre at det er plass til sorgen i julegleden.

Sorgen ved juletider blir ikke pratet så mye om verken på Facebook eller i matbutikken, men den finnes der. Mange mennesker holder sorg og savn inni seg i frykt for at det ikke passer seg å prate om dette når ”alle andre” har det så bra og gleder seg til jul. Vi tenker at vi bør være glade og takknemlige for hva vi har og skyve vekk eller gjemme sorgen. Poenget er at det trenger ikke å være noe motstridende med at sorgen kommer i julegleden. Det er helt naturlig at minner og sorg kommer opp i en periode der det er fokus på familie og nære relasjoner. Gir vi rom for sorgen når den faktisk er der, blir det også plass til julegleden etter hvert. Budskapet er at juletida har rom for at vi tar vare på hverandre og at vi kan akseptere at sorg er en like viktig del av livet som glede – også i jula.

Å Jul med din glede og jul med din sorg – vi ønsker deg alle velkommen!


107 visninger

Siste innlegg

Se alle

Vi har ledige kontorer

Vi søker etter ny kiropraktorer til vår klinikk. For nærmere opplysninger kontakt med fysioterapeut og daglig leder Gert Rood Vastveit, mob: 99638809 Se også på vår hjemmeside www.helsehusetgreaaker

Adgang til treningssenteret

Grunnet korona og ved eventuell smittesporing går vi nå igjennom vår kunde- og kontaktinformasjon. Det er dessverre flere av nøkkelkortene som ikke er registrert med navn, disse vil derfor bli slettet

Vi har åpent alle hverdager 0800 - 1600.

Enkelte behandlere vil etter avtale kunne ta i mot pasienter utover åpningstidene.

 Eikveien 22, 1718 Greåker

Midt mellom Fredrikstad og Sarpsborg  

NB. Bedriftshelsetjenesten Ringvoll og Høyden har samme adresse, men eget telefonnummer: 69 25 31 06

* Ved henvendelese på e-post eller kontaktskjema vil du bli kontaktet innen to virkedager. Hvis det haster, eller ved avbestilling, ring vårt telefonnummer eller kontakt din behandler direkte. Resepsjonen er bemannet mandag-fredag 0900-1400, og det vil i dette tidsrommet primært være enklere å komme gjennom per telefon.